Grönsaker, gemenskap och en väg in i samhället
På Siggesta Gård odlas både grönsaker och gemenskap. I Köksträdgården arbetar människor tillsammans med hållbar odling och integration. Detta är berättelsen om hur trädgården växte fram – och om människorna bakom den.
Vi är en arbetsplats som integrerar människor i svenska samhället och har arbetat med integration sen flera år tillbaka. Lokalt, hållbart & närodlat. I vår Köksträdgård på 1.500 kvm med växthus, friland och kompost odlade och skördade vi förra året nästan ett ton grönsaker, bär och örter som vi senare serverade i våra restauranger. Här kommer en liten berättelse om Köksträdgården och vi som jobbar där.
Charlotte Stenhammar, ansvarig för Siggesta Köksträdgård berättar:
- Vi är extra stolta över detta projekt då det är ett hållbart projekt ur dubbel bemärkelse. Ekologisk hållbarhet med egen odling samt social hållbarhet i och med att det också är ett integrationsprojekt. Idén om en köksträdgård föddes när Bereket, som är från Eritrea, kom till oss på en praktik under hösten 2017, och under våren 2018 hade vi möjligheten att anställa honom.
- Då började det intensiva arbetet med att skapa vår köksträdgård, vår idé och vision tog form. Vi sökte bidrag hos jordsbruksverket, Leader, och tack vare att vi fick detta bidrag kunde drömmen bli verklighet.
Med Berekets erfarenhet från egen gård i sitt hemland, och med sin unika kunskap, har han lärt oss jobba med naturen genom att känna på jorden, dofta på saker och titta på solen. Tillsammans med Agneta och Saga har Köksträdgården utvecklats och vuxit fram genom åren.
Vi arbetar med hållbar odling utan konstgödsel eller bekämpningsmedel, där jorden i stället berikas med naturliga näringskällor som alpackagödsel och aska. Att avstå från bekämpningsmedel innebär såklart utmaningar, men för oss är det värt varje ansträngning. Våra odlingar bevattnas enbart med vatten från gårdens dammar och i Köksträdgården samlar vi dessutom regnvatten i tunnor för att arbeta mer hållbart.
Vi har ett skördeschema som sträcker sig utmed hela året till Köksträdgården. En stor försådd sker framför allt på tomater och sedan växelsår vi hela tiden så att det aldrig står en pallkrage tom. Den första skörden brukar ske i juni och omfattar grönsaker, örter och blommor – och skörden fortsätter långt in på hösten. I ett led att förlänga odlingsåret så har vi år även påbörjat kallsådd i mars, och nu kommer vi även att odla i ännu större utsträckning även under vintermånaderna.
Nytt för i år är att du som gäst kan köpa grönsaker från våra odlingar i Orangeriet och Trädgårdsbutiken nära Köksträdgården.
Vi tog oss en liten pratstund med Bereket.
I april 2018 fick Bereket fast anställning på gården. Bereket berättar:
- När jag kom hit fanns bara örtträdgården. där jag jobbade, och jag började odla lite tomater på test. Tomaterna växte fort och blev höga på kort tid. Jag tyckte att det var SÅ kul!
Bereket fortsätter berätta:
- I mitt hemland odlar man enbart på friland så detta med att odla i pallkragar var nytt för mig. Jag ville ändå prova att odla på friland som ett test vid sidan av pallkrageodlingarna och sådde betor av olika slag. Det funkade väldigt bra och alla blev förvånade. Nu provar jag frilandsodling på alla tomater, rödbeta och gulbeta. Sen byggde vi upp Köksträdgården bit för bit och nu har vi 140 pallkragarna vid sidan av frilandsodling.
När vi frågar om hans bakgrund i hemlandet beskriver han:
- När jag jobbade i mitt hemland som trädgårdsskötare, var jag anställd hos en bonde. Vi odlade apelsiner, citroner, tomater och mango. Min pappa, som under många år jobbade åt italienska bönder, lärde mig allt som jag kan om odling.
Trivs du i Sverige?
- Jättebra. Alla i Sverige är snälla. Och alla på Siggesta är så snälla och respektfulla.
Är det något som har varit svårt eller mindre roligt med att bo och jobba i Sverige?
- Nej, det är mest att jag saknar mitt hemland. Jag saknar också mina föräldrar, barndom och mjölkkorna faktiskt, säger han med ettleende på läpparna.
- Min dotter är i Sverige tack och lov. Och min bror bor nära mig och vi umgås mycket. Det var han och jag som flydde från Eritrea ihop. Från gränsen gick jag i nio dagar genom Sudan där jag fick hjälp av UNHCR att ta mig till Europa och landade i Sverige.
- På vintern, när det är lågsäsong i skördesammanhang, jobbar jag också i disken i köket härpå gården och det är kul.
Vi blir lite nyfikna på vad han gör på fritiden och på det svarar han:
- Jag träffar min dotter så mycket som möjligt. Hon jobbar på Värmdö så det passar perfekt. Jag har dock själv en lång resväg till Siggesta Gård men på mina lediga dagar försöker jag både springa och gå till gymmet. Jag försöker också hålla i gång och laga etiopisk mat vilket är väldigt likt eritreansk mat.
Tack Bereket för kul information – sista frågan nu – vilka är dina favoriter av grönsaker och frukter?
- Morot och betorna. Plommon är riktigt gott.