Oops, här har vi missat att lägga upp fler bilder.

Beskrivning

Hållbarhet i dubbel bemärkelse. Siggesta Gård blir självförsörjande på grönsaker med vår Köksträdgård – både ekologisk och social hållbarhet.

I vår köksträdgård odlar vi grönsaker som sedan serveras till gästerna som besöker våra restauranger. Syftet är att så småningom bli självförsörjande på grönsaker och örter. Under 2022 skördade vi nästa ett ton råvaror från våra trädgårdar.

Ekologisk hållbarhet

Målet med projektet är att anlägga en köksträdgård omfattande växthus, friland och kompost på en total yta på ca 1500 kvm. För att kunna starta projektet sökte vi finansiering av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Projektet bidrar till att öka andelen lokalt odlade råvaror i Värmdö samt att skapa synergieffekter i form av kunskapsöverföring, ökad integration och rekreation för allmänheten.

Minskad miljöpåverkan genom ekologisk odling

Genom ett odlingssystem där man inte använder konstgödsel eller kemisk bekämpning minskar  man miljöpåverkan. Vi kommer också att minska den totala energi och vattenförbrukning genom att utöka det vegetariska utbudet. Att servera mer vegetarisk mat kan vara ett sätt att minska vår miljöpåverkan . Om vi skulle konsumera energin från växterna direkt, i stället för att dessa först går genom ett djur som vi ska äta, skulle det gå åt mindre odlingsareal. Energiåtgången och vattenförbrukningen är väldigt mycket högre för att producera ett kilo kött än för ett kilo vete.

Vi minskar transportutsläpp transporterna mellan produktionsställe och försäljningsställe minskar, vilket är en stor miljöbov. Vi räknar med att minska transportutsläpp med ca 700 mil mindre i transport mellan leverantör och Siggesta Gård under perioden maj- september.

Social hållbarhet

Vi är extra stolta över detta projekt då det också är ett integrationsprojekt som vi gör tillsammans med Bereket och Regen från Eritrea. De gjorde praktik hos oss under 2019. Bereket har haft egen gård i sitt hemland och kom med idén om en trädgård på Siggesta Gård. Vi hjälper honom att förverkliga sin dröm och samtidigt lär vi oss om odling och får ett tillskott till vårt utbud och koncept som är mycket uppskattat. Regen arbetar i vårt vaktmästeri och håller ordning på gården och alla djur.

Våra olikheter gör oss starka

Vi också en bredd i ålder på personalstyrkan. Team Siggesta kan stoltsera med anställda i åldrarna 19-74 år. Marianne är en klippa på gården och tar hand om odlingarna på allra bästa sätt.

Ta med dig grönsaker hem

Förutom att de goda grönsakerna serveras på våra bord kommer våra gäster även att kunna handla med sig en påse närodlat hem, beroende på skörd och säsong.

Aktiviteten ”Konferens med odling” låter våra gäster själva odla med sina kollegor. Vi tillhandahåller pallkrage, jord, gödsel, frön, verktyg mm. Vill ni lära er mer om detta så tipsar Bereket, vår trädgårdsmästare, om vilka tekniker han använder. Ni odlar tillsammans och företaget får ”sina” odlingslådor (som ni märker upp med företagets namn) i Siggesta Köksträdgård.

Känd från tidning & radio

Lokaltidningen Nacka Värmdö Posten har skrivet ett reportage om Bereket, Marianne och vår köksträdgård. De besökte oss en sommardag och gick med oss i trädgården och fick veta allt om odlingsmetoder, tekniker och vårt arbete mellan kök och trädgård. Artikeln är låst, man behöver prenumeration för att läsa den.

Sveriges Radio språkredaktionen Tigrinya, har även dem gjort ett intressant reportage om Bereket och hans fantastiska jobb i trädgården.

Öppettider

No items found.
Genom att använda denna webbplats godkänner du lagring av kakor på din enhet för att förbättra din upplevelse och för att vi skall kunna analysera vår trafik. Se vår Integritetspolicy för mer information.